2012-03-20

Morotsfrallor

Igår blev det snabb bakning och eftersom jag just nu är så inne på morot, och tar en paus i sockerintaget, så fick det bli morotsfrallor. Moroten ger ju en härlig smak och konsistens, utan att ta över. Dom blev riktigt luftiga och smakliga, speciellt goda som nybakade med mycket smör och ost. :)


Morotsfrallor (20-25 st)
5 dl mjölk
3-4 dl riven morot
100 g smör
2 msk sirap
1 1/2 tsk salt
50 g färskjäst/1 påse torrjäst
ca 12 dl vetemjöl
ca 3 dl rågsikt

Gör så här
  1. Värm upp mjölk, morot, sirap och smör i en kastrull, så att smöret smälter, men inte för varmt.
  2.  Blanda mjöl, torrjäst och salt i en bunke. 
  3. Rör ner 2/3 av mjölet i mjölkblandningen och rör om kraftigt.
  4. Fortsätt med att sätta i lite mjöl i taget och knåda till en ganska lös deg.
  5. Rör ner lite till mjöl och rör degen med lätta rörelser så att degen släpper från kanterna. (Knåda inte i för mycket mjöl, degen ska vara ganska fluffig och inte för kompakt) 
  6. Låt jäsa på varmt ställe tills degen fördubblats i storlek. (t.ex. varmt vattenbad)
  7. Plocka upp deg med handen eller en sked och placera på en plåt, forma t.ex. med en sked. (detta för att de ska bli fluffigare, om man rullar dem kommer de bli mer kompakta)
  8. Låt jäsa under bakduk ytterligare tills de fördubblats i storlek
  9. Grädda i 200 grader i ca 10-15 min
Tips
Om du har i färskjäst, ska den smulas ner i mjölkblandningen som ska vara ca 37 grader. Använder du torrjäst ska den blandas med mjölet och mjölkblandningen ska vara vara lite varmare, ca 42 grader.

Om du vill ha frallor med mjuk yta, lägg den under bakduk då du tagit dem ur ugnen. Vill du ha frallor med en knaprig yta, pensla dem med vatten innan du lägger dem i ugnen och låt dem stå utan bakduk då de kommer ur ugnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar