2012-02-16

Ljus tårtbotten "lika delar"

Detta ljusa tårtbotten är mjukt, luftigt och väldigt enkelt att göra. Principen är att använda lika delar ägg, socker och mjöl.



Ingredienser
Ägg
Socker
Vetemjöl
Potatismjöl
Bakpulver

Formens storlek
18 cm
20 cm
24 cm
26 cm
Ägg (stora)
2
3
4-5
5-6
Bakpulver
1 tsk
1 tsk
1,5 tsk
1,5-2 tsk
Gräddningstid
20 min
25-30 min
25-35 min
35-40 min

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt (5-10 minuter).
  3. Blanda mjöl 2/3, potatismjöl !/3 och bakpulver (se tabell).
  4. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och rör ner den, vispa inte. 
  5. Smörj och bröa formen eller täck den med bakplåtspapper.
  6. Fyll formen och grädda enligt tabellen, dock kan tiden variera från ugn till ugn. 
Tips
För ännu luftigare botten, byt ut 1/3 av mjölet mot potatismjöl
För chokladbotten, byt ut 1/3 av mjölet mot kakao
För ett högre botten använder du helt enkelt fler ägg, socker och mjöl.  
Att tänka på
Använd rumsvarma ägg.
Öppna inte ugnsluckan de första 20 minuterna, då kan bottnen sjunka ihop.
Varje ugn är olika, så tiderna kan variera för gräddningen. Säkrast är att testa med en sticka i mitten av botten.

Receptet har vi använt hemma sedan länge. Men fick en liten uppdatering av mängder per form m.m. på fina bloggen baka baka liten kaka, nu när jag satt igång med bakning lite mera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar